Dinardaneal's Blog

30/03/2010

Simpan Emas Untuk Anak-Anak

Filed under: Uncategorized — dinardaneal @ 9:44 am

Assalamualaikom,lama saya x berbicara .Tertarik dengan cerita ini sama2 kita kongsi.
Sejak akhir-akhir ini , media masa banyak memaparkan kes-kes jenayah melibatkan pembuangan bayi , pembunuhan bayi , sindiket jual bayi dan kehilangan bayi@kanak-kanak.Sebagai seorang yang berstatus ayah , rasa sebak sentiasa menyelubungi hati ini dikala menatap berita seperti ini.Dimanakah letaknya nilai kemanusian ? Tiada perasaankah mereka yang melakukannya ? Kadang-kadang terlintas difikiran , adakah jenayah ini bermusim or media masa yang bermusim ! Bagi saya punca utama berlakunya jenayah seperti ini adalah dari keluarga itu sendiri di samping pengaruh@sebab-sebab lain.So kesimpulannya , ibu-bapa yang wajib memainkan peranannya yang sebenar.
Baiklah , coretan saya pada kali ini juga berkaitan dengan anak-anak iaitu simpan emas untuk anak-anak.Artikel ini memang sesuai untuk direnung bagi mereka yang sudah berstatus ibu dan ayah.Bagi mereka yang belum berstatus ibu dan ayah amat sesuai sekali untuk direnung kerana suatu hari nanti anda bakal bergelar ibu dan ayah.
“Tahukah anda sifat ibu dan ayah yang tidak ada pada mereka yang belum berstatus ibu dan ayah ! Memberi tanpa mengharapkan balasan “
Saya masih teringat dengan kata-kata salah seorang agen saya iaitu Puan Fardila.Katanya ” saya beli emas untuk masa depan anak-anak ” . Kata-kata beliau amat saya sokong dengan fakta berikut :
Katakan umur anak sekarang 3 tahun dan dalam masa 15 tahun usia anak anda adalah 18 tahun ( usia untuk memasuki pusat pengajian tinggi ).
Katakan sekarang anda mempunyai emas 50 gram dengan nilai RM6657.00.Purata kenaikkan harga emas dalam masa 1 tahun adalah +- 27% . So dalam masa 15 tahun emas yang anda miliki tersebut bernilai RM126815.85.
Katakan sekarang anda mempunyai duit fiat / duit kertas berjumlah RM6657.00.Persoalan saya , bolehkah nilai RM6657.00 bertukar menjadi RM126815.85 kalau disimpan begitu sahaja ? dan satu lagi kelemahan duit fiat / duit kertas adalah dimakan oleh anai-anai inflasi.
Apa yang baik dijadikan pedoman dan apa yang tidak baik dijadikan sempadan.Yang baik datang dari DIA , yang buruk datang dari saya.
Coretan dari sahabat gang Emas

Advertisements

Tinggalkan Komen »

Tiada komen.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.

%d bloggers like this: